Omlet z salami i cebulą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2790
Składniki:
- 15 g salami
- 4 jajka
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojony w cienkie plastry biały ser twarogowy. Jajka wbić do miski, po czym wsypać do tego mąkę, wlać mleko i dokładnie roztrzepać widelcem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do roztrzepanych jajek wraz z pokrojonym w kostkę salami, a następnie całość wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać wymieszane składniki. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć najpierw z jednej strony, a kiedy jajka się zetną - przewrócić i smażyć z drugiej strony na rumiany kolor. Usmażony omlet ściągnąć z ognia, zawinąć w rulon i dodać do ogórków. Do całości dodać osączone z zalewy oliwki.
Komentarze (0)