Omlet z salami i cebulą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2790
Omlet z salami i cebulą
fot. Alesist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g salami
  • 4 jajka
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojony w cienkie plastry biały ser twarogowy. Jajka wbić do miski, po czym wsypać do tego mąkę, wlać mleko i dokładnie roztrzepać widelcem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do roztrzepanych jajek wraz z pokrojonym w kostkę salami, a następnie całość wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać wymieszane składniki. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć najpierw z jednej strony, a kiedy jajka się zetną - przewrócić i smażyć z drugiej strony na rumiany kolor. Usmażony omlet ściągnąć z ognia, zawinąć w rulon i dodać do ogórków. Do całości dodać osączone z zalewy oliwki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów