Omlet warzywny z pieczarkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1842
Omlet warzywny z pieczarkami
fot. Gaetan Zarforoushan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g pasty pomidorowej
  • 6 jaj
  • 4 małe pieczarki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryki pozbawić nasion i pokroić je w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony i pokroić plastry. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę i mleko. Następnie składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane przelać na drugą rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż się zetną. Potem wysmarować je pastą pomidorową i smażyć jeszcze przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Na to położyć świeży szpinak, pokrojoną wcześniej paprykę i smażone pieczarki. Wszystko skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów