Omlet warzywny z pieczarkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1842
Składniki:
- 100 g pasty pomidorowej
- 6 jaj
- 4 małe pieczarki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 garść świeżego szpinaku
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryki pozbawić nasion i pokroić je w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony i pokroić plastry. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę i mleko. Następnie składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane przelać na drugą rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż się zetną. Potem wysmarować je pastą pomidorową i smażyć jeszcze przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Na to położyć świeży szpinak, pokrojoną wcześniej paprykę i smażone pieczarki. Wszystko skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i podawać do spożycia.
Komentarze (0)