Sernik z rodzynkami, nektarynami i miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2075
Składniki:
- 200 g okrągłych ciastek biszkoptowych
- 20 g masła
- 20 g cukru
- 5 g rodzynek
- 4 jajka
- 3 nektaryny
- 3 łyżki miodu
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki kakao do posypania blachy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 kg białego sera twarogowego
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i razem z białym serem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Zmielone składniki przełożyć do miski. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Wbić do tego jajka, wlać ekstrakt waniliowy, dodać masło, wsypać cukier, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać kakao, a spód wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć na to masę serową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz. Nektaryny umyć, osączyć z wody, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć na ciasto. Miód przelać do rondla, podgrzać na małym ogniu i polać nim całość.
Komentarze (0)