Zupa parówkowa z serem i rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2698
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 30 g parówek cielęcych
- 20 g rodzynek
- 15 g tartego sera Gouda
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Parówki umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku wsypać imbir mielony, paprykę chili i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy, wymieszać i wlać bulion warzywny, po czym dodać do tego pokrojone parówki i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem brązowym, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać tartym serem Gouda.
Komentarze (0)