Zupa parówkowa z serem i rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2429
Zupa parówkowa z serem i rodzynkami
fot. dbgg1979 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 30 g parówek cielęcych
  • 20 g rodzynek
  • 15 g tartego sera Gouda
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Parówki umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku wsypać imbir mielony, paprykę chili i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy, wymieszać i wlać bulion warzywny, po czym dodać do tego pokrojone parówki i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem brązowym, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać tartym serem Gouda.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów