Dorsz po tajsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3450
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 200 ml tajskiego sosu chili
- 3 cebule dymki
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gotowego sosu rybnego
- 2 łyżeczki pasty krewetkowej
- 2 suszone papryczki chili
- 2 cm imbiru
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 ogórek
- 1 główka sałaty
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- o,5 łyżeczki mielonej kolendry
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz. Dorsza pokroić na kawałki, po czym posiekać drobno. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do ryby wraz z drobno pokrojonymi paprykami oraz zielonym ogórkiem. Dymkę oraz czosnek obrać z skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Dodać do tego mieloną kolendrę, kminek, pastę krewetkową, wlać sos rybny i mleko kokosowe. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem i dokładnie wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na sałatę. Sos chili przelać do malej miseczki i podawać z całą potrawą na jednym talerzu.
Komentarze (1)
Do smażenia ryb polecam olej z ryżu;]