Wołołwina z makaronem na ostro

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1503
Wołołwina z makaronem na ostro
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g łopatki wołowej bez kości
  • 300 g makaronu fettuccine
  • 6 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łodyga selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki czerwonej mielonej, ostrej papryki chili
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i i osączyć z wody. Marchew oraz imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Łodygę selera również pokroić w słomkę. Następnie wołowinę oprószyć szczyptą mielonego pieprzu i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju do miękkości. Kiedy zmięknie, doprawić ją niewielką ilością soli do smaku, a następnie ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Makaron wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody w rondlu i gotować przez 3 minuty. Po ugotowaniu odcedzić. Potem rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego masło i je stopić. Wsypać do tego mieloną paprykę chili i kurkumę. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew, imbir i seler. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Całość smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wówczas dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Składniki na patelni doprawić jeszcze raz do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów