
Warzywa na ostro w placku indyjskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2900

Składniki:
- 300 g słodkich ziemniaków
- 400 g podłużnych pomidorów
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki łagodnej pasty curry
- 1/2 łyżeczki suszonego chili
- 100 g liści młodego szpinaku
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 4 placki indyjskie (niezawierające drożdży)
- 4 łyżki jogurtu niskotłuszczowego
Opis przygotowania:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie gotuj je w osolonej wodzie przez 10-20 min, aż zmiękną. W tym czasie do innego rondla włóż pomidory bez skórki, wypłukaną i osuszoną ciecierzycę, chili oraz pastę curry i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas przez 5 minut. Rozgrzej piekarnik. Do odcedzonych ziemniaków dodaj mieszaninę pomidorową. Do tego wrzuć szpinak i gotuj do momentu, aż zacznie więdnąć. Dodaj kolendrę, odrobinę soli i pozostaw w cieple. Placki skrop wodą i piecz przez 20-30 sekund. Następnie włóż na każdy z placków sos warzywny i z wierzchu polej jogurtem.
Komentarze (0)