Winniczki faszerowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1129
Składniki:
- 12 dużych winniczków
- 4 kromki chleba razowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Marchew, pietruszkę oraz seler obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Winniczki po zebraniu opłukać i moczyć w misce z wodą. Jeżeli ślimaki wyjdą z muszelek należy je wyciągnąć i lekko oprószyć szczyptą soli. Ślimaki powinny wypuścić śluz. Muszle po wyjściu ślimaków należy sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Po tym czasie zagotować 1,5 l wody, na wrzątek wrzucić ślimaki i gotować je przez 7 minut. Następnie ślimaki odcedzić i oczyścić je z części niejadalnych (czyli odcinamy nogę od tej części, która była w muszli). Jadalne części (nogę) wrzucić do rondla i zalać je bulionem warzywnym. Dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa, suszony majeranek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować przez 2 godziny. Po ugotowaniu odlać z tego nadmiar bulionu, a resztę z warzywami posiekać drobno i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonego czosnku wsypać bułkę tartą, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i wymieszać. Całość połączyć ze sobą i włożyć do sparzonych wcześniej muszli po ślimakach. Wszystko przełożyć na talerz i podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)