Kabaczki faszerowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2970
Składniki:
- 6 średnich kabaczków
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 800 g wołowiny bez kości
- 2 łyżki masła
- 100 g ryżu
- 2 łyżki bulionu
- zielony koperek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kabaczki umyć, obrać z łupiny, odciąć jeden z końców i wydrążyć z nich środki. Mięso ugotować na miękko. Ryż ugotować na sypko, dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na maśle, następnie dodać ją do ryżu i mięsa. Skroić drobno natkę zielonej pietruszki i koperek, dodać do całości. Doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać . Gotowym farszem nadziać wydrążone kabaczki. Kabaczki ułożyć w naczyniu do pieczenia. Zalać je dwoma łyżkami bulionu z gotowanego mięsa, dodać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem, aż kabaczki będą miękkie.
Komentarze (0)