Pomidory faszerowane mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6303
Składniki:
- 15 dkg mięsa mielonego
- 4 pomidory
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 5 dkg startego sera żółtego
- sok z jednej cytryny
Opis przygotowania:
Mięso mielone ugotować. Pomidory umyć, ściąć wierzch nożem i wyjąć miąższ wraz z sokiem. Wydrążone środki pomidorów skropić sokiem z cytryny, posolić i dodać pieprz. Rozgrzać mocno oliwę na patelni i wyłożyć na nią wydrążony i przetarty miąższ pomidorowy. Miąższ dusić pod przykryciem kilka minut. Do mięsa dodać posiekane orzechy laskowe i przyprawy. Całość dobrze wymieszać, potem przełożyć do wydrążonych pomidorów. Wierzch pomidorów posypać startym żółtym serem i przykryć odkrojoną częścią czapeczki pomidora. Nafaszerowane pomidory przełożyć do rondla wysmarowanego masłem, podlać przetartym miąższem wraz z sokiem z pomidorów, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec do 30 minut. Gotowe pomidory podajemy do ryżu sypko.
Komentarze (0)