Jajka faszerowane serem i cebulą
Oceń:
(6 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6786
Składniki:
- 6 jajek
- 300 g tartego sera Gouda
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy, wydrążyć z nich żółtka i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić ją na średnim ogniu. Zrumienioną cebulę ściągnąć z ognia, wymieszać ją z żółtkami w misce i przełożyć do wydrążonych wcześniej białek jaj. Wszystko posypać tartym serem Gouda i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
U moich gości jaja zrobiły furorę ;)