Jajka faszerowane serem i cebulą

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6354
Jajka faszerowane serem i cebulą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 jajek
  • 300 g tartego sera Gouda
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy, wydrążyć z nich żółtka i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić ją na średnim ogniu. Zrumienioną cebulę ściągnąć z ognia, wymieszać ją z żółtkami w misce i przełożyć do wydrążonych wcześniej białek jaj. Wszystko posypać tartym serem Gouda i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (1)

U moich gości jaja zrobiły furorę ;)

Podobne przepisy

Więcej przepisów