Jaja faszerowane pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3147
Jaja faszerowane pieczarkami
fot. mealmakeovermoms (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jaja ugotować na twardo, po czym ostrym nożem przeciąć je na połówki nie obierając ich ze skorupek. Następnie przy pomocy łyżki delikatnie wyjąć jaja ze skorupek, przełożyć je do miski i bardzo drobno posiekać.

Pieczarki obrać ze skórki i także drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać szczyptę soli i podsmażyć przygotowane pieczarki. Następnie wymieszać grzyby z jajkami, dodać drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość wymieszać z 1 łyżką masła, majonezem, bułką tartą, solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzać pozostałe masło i lekko podsmażyć masę na małym ogniu (przez około 2 minuty). Tak przygotowanym farszem napełnić skorupki jaj i przed podaniem podgrzać je wstawiając na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C.

Autor: mar4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów