Jaja faszerowane pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3371
Składniki:
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, po czym ostrym nożem przeciąć je na połówki nie obierając ich ze skorupek. Następnie przy pomocy łyżki delikatnie wyjąć jaja ze skorupek, przełożyć je do miski i bardzo drobno posiekać.
Pieczarki obrać ze skórki i także drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać szczyptę soli i podsmażyć przygotowane pieczarki. Następnie wymieszać grzyby z jajkami, dodać drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość wymieszać z 1 łyżką masła, majonezem, bułką tartą, solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło i lekko podsmażyć masę na małym ogniu (przez około 2 minuty). Tak przygotowanym farszem napełnić skorupki jaj i przed podaniem podgrzać je wstawiając na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C.
Pieczarki obrać ze skórki i także drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać szczyptę soli i podsmażyć przygotowane pieczarki. Następnie wymieszać grzyby z jajkami, dodać drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość wymieszać z 1 łyżką masła, majonezem, bułką tartą, solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło i lekko podsmażyć masę na małym ogniu (przez około 2 minuty). Tak przygotowanym farszem napełnić skorupki jaj i przed podaniem podgrzać je wstawiając na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C.
Komentarze (0)