Rolada biszkoptowa ze śmietaną i bananami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2723
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- Na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na wypełnienie:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 duże banany
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywna pianę. Do ubitej piany dodać żółtka, wlać ekstrakt waniliowy i razem zmiksować. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Składniki dokładnie zmiksować mikserem, a następnie całość przełożyć łopatką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec 15-20 minut. Rozłożyć ściereczkę kuchenną na stole i posypać ją cukrem pudrem. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i odwracając papierem do pieczenia do góry, przełożyć je na ściereczkę. Całość zawinąć w rulon i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto odwinąć i rozłożyć na tej samej ściereczce na stole.
Przygotować wypełnienie: banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki i obrać ze skóry. Pokroić je na proste kawałki i skropić sokiem cytrynowym. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą piane i wysmarować nią rozłożone ciasto. Banany osączyć z nadmiaru soku cytrynowego i nałożyć na wysmarowane ciasto
Całość ponownie zawinąć w rulon wraz ze ściereczką i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
Przygotować wypełnienie: banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki i obrać ze skóry. Pokroić je na proste kawałki i skropić sokiem cytrynowym. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą piane i wysmarować nią rozłożone ciasto. Banany osączyć z nadmiaru soku cytrynowego i nałożyć na wysmarowane ciasto
Całość ponownie zawinąć w rulon wraz ze ściereczką i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
Komentarze (0)