Rolada biszkoptowa ze śmietaną i bananami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2493
Rolada biszkoptowa ze śmietaną i bananami
fot. boo_licious / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • Na ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na wypełnienie:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże banany

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywna pianę. Do ubitej piany dodać żółtka, wlać ekstrakt waniliowy i razem zmiksować. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Składniki dokładnie zmiksować mikserem, a następnie całość przełożyć łopatką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec 15-20 minut. Rozłożyć ściereczkę kuchenną na stole i posypać ją cukrem pudrem. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i odwracając papierem do pieczenia do góry, przełożyć je na ściereczkę. Całość zawinąć w rulon i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto odwinąć i rozłożyć na tej samej ściereczce na stole.

Przygotować wypełnienie: banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki i obrać ze skóry. Pokroić je na proste kawałki i skropić sokiem cytrynowym. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą piane i wysmarować nią rozłożone ciasto. Banany osączyć z nadmiaru soku cytrynowego i nałożyć na wysmarowane ciasto

Całość ponownie zawinąć w rulon wraz ze ściereczką i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów