Wieprzowina z ryżem po japońsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2476
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego bez kości
- 2 łyżki tartego imbiru
- 2 jajka przepiórcze
- 1,5 szklanki białej pasty miso
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka wódki sake
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Mięso, szczypiorek oraz jajka przepiórcze umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i przełożyć do miski. Szczypiorek pokroić drobno. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawało i zagotować. Następnie odcedzić i przemyć pod bieżącą wodą, po czym odcisnąć ręcznie z nadmiaru wody. Rozgrzać sake w rondlu, dodać odciśnięte miso, wymieszać i smażyć przez minutę na małym ogniu. Potem do mięsa dodać pastę miso, imbir oraz cukier. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru. Podczas duszenia często mieszać drewnianą łyżką, aby składniki się nie przypaliły. Mięso powinno zbrązowieć. Gdy tak się stanie, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Dodać do tego surowe jajko przepiórcze w skorupce. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)