Ravioli po japońsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2434
Składniki:
- 30 g wędzonego łososia
- 5 liści czerwonej kapusty
- 4 łodygi kopru do dekoracji (jak do ogórków)
- 1 rzodkiew biała
- garść szczawiu
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 50 ml letniej wody
- 1 jajko
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz wędzoną rybę umyć i osączyć z wody. Rybę podzielić na małe kawałki. Liście czerwonej kapusty sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym zmiksować mikserem i odcisnąć sok na sicie. Rzodkiew białą obrać ze skóry, następnie pokroić ją w podłużne, cienkie plastry. W pokrojone plastry rzodkwi zawinąć szczaw i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto na ravioli: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i pociąć na równe kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm. Na wycięte ciasto nałożyć małe porcje wędzonego łososia i zagiąć brzegi ciasta. Zagotować 1 l lekko osolonej wody, po czym włożyć do niej łyżką cedzakową przygotowane składniki. Gotować przez 2 minuty, a potem wyciągnąć i dodać do całości na talerzu. Wszystko polać sokiem ze zmiksowanej kapusty czerwonej oraz udekorować łodygami kopru.
Przygotować ciasto na ravioli: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i pociąć na równe kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm. Na wycięte ciasto nałożyć małe porcje wędzonego łososia i zagiąć brzegi ciasta. Zagotować 1 l lekko osolonej wody, po czym włożyć do niej łyżką cedzakową przygotowane składniki. Gotować przez 2 minuty, a potem wyciągnąć i dodać do całości na talerzu. Wszystko polać sokiem ze zmiksowanej kapusty czerwonej oraz udekorować łodygami kopru.
Komentarze (0)