Tofu po japońsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4136
Tofu po japońsku
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml jasnego sosu sojowego
  • 40 g białego tofu
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, zeszklić pokrojoną dymkę oraz czosnek. Tofu pokroić równe na kawałki. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę kukurydzianą zmieszać ze szczyptą soli oraz mielonym imbirem i przesypać na drugi talerz. Pokrojone tofu namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w mące i wrzucić na mocno rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na łyżki do przekąsek. Dodać do tego usmażona wcześniej dymkę z czosnkiem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem. Całość zalać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów