Babka z winogronem i migdałami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2429
Babka z winogronem i migdałami
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g białych, dużych winogron
  • 70 ml letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki tłuczonych migdałów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem, oraz 1 łyżką cukru i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Winogrona umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i pozbawić pestek. Skórkę cytrynową sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym zetrzeć ją na drobnej tarce jarzynowej. Mąkę przesypać do miski, dodać do niej cukier, roztarte drożdże, tłuczone migdały oraz cukier waniliowy i wymieszać. Następnie jajka zmiksować mikserem z masłem, szczyptą soli i tartej gałki muszkatołowej, tartą skórką cytrynową i połączyć z wymieszanymi poprzednio składnikami. Dodać do tego oczyszczone z pestek winogrona, po czym z całości wyrobić ręcznie ciasto i przełożyć je do wysmarowanej masłem formy. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów