Babka z winogronem i migdałami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2672
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g białych, dużych winogron
- 70 ml letniego mleka
- 70 g cukru
- 70 g masła
- 16 g cukru waniliowego
- 10 dag drożdży
- 3 łyżki tłuczonych migdałów
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- starta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem, oraz 1 łyżką cukru i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Winogrona umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i pozbawić pestek. Skórkę cytrynową sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym zetrzeć ją na drobnej tarce jarzynowej. Mąkę przesypać do miski, dodać do niej cukier, roztarte drożdże, tłuczone migdały oraz cukier waniliowy i wymieszać. Następnie jajka zmiksować mikserem z masłem, szczyptą soli i tartej gałki muszkatołowej, tartą skórką cytrynową i połączyć z wymieszanymi poprzednio składnikami. Dodać do tego oczyszczone z pestek winogrona, po czym z całości wyrobić ręcznie ciasto i przełożyć je do wysmarowanej masłem formy. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)