Okonomiyaki naleśniki po japońsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4140
Okonomiyaki naleśniki po japońsku
fot. dbgg1979 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 liście kapusty białej
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 1 słoiczek małego majonezu
  • 1 opakowanie kiełków fasoli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • szczypta mielonej papryki
  • olej do smażenia
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa i grzyby umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Kapustę, pieczarki i kiełki fasoli pokroić drobno.
Przygotować ciasto naleśnikowe. W odpowiednim naczyniu wymieszać mąkę z jajkiem, mlekiem, szczyptą soli, pokrojoną kapustą, pieczarkami. Całość powinna mieć konsystencję śmietany. Wymieszane składniki odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wlać na patelnię około 3 łyżek oleju, dobrze rozgrzać i chochlą wlewać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć na talerz. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć plastry boczku i wyłożyć go na naleśniki. Na boczek nałożyć 1 łyżkę majonezu, posypać mieloną papryką i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów