Okonomiyaki naleśniki po japońsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4321
Składniki:
- 4 liście kapusty białej
- 20 dag pieczarek
- 15 dag wędzonego boczku w plastrach
- 1 słoiczek małego majonezu
- 1 opakowanie kiełków fasoli
- 1 pęczek szczypiorku
- szczypta mielonej papryki
- olej do smażenia
- Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i grzyby umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Kapustę, pieczarki i kiełki fasoli pokroić drobno.
Przygotować ciasto naleśnikowe. W odpowiednim naczyniu wymieszać mąkę z jajkiem, mlekiem, szczyptą soli, pokrojoną kapustą, pieczarkami. Całość powinna mieć konsystencję śmietany. Wymieszane składniki odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wlać na patelnię około 3 łyżek oleju, dobrze rozgrzać i chochlą wlewać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć na talerz. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć plastry boczku i wyłożyć go na naleśniki. Na boczek nałożyć 1 łyżkę majonezu, posypać mieloną papryką i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować ciasto naleśnikowe. W odpowiednim naczyniu wymieszać mąkę z jajkiem, mlekiem, szczyptą soli, pokrojoną kapustą, pieczarkami. Całość powinna mieć konsystencję śmietany. Wymieszane składniki odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wlać na patelnię około 3 łyżek oleju, dobrze rozgrzać i chochlą wlewać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć na talerz. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć plastry boczku i wyłożyć go na naleśniki. Na boczek nałożyć 1 łyżkę majonezu, posypać mieloną papryką i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)