Pyzy po japońsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2139
Pyzy po japońsku
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.01

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • Syrop:
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Fasolę osączyć z zalewy i wyłożyć do miski.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej mleko sojowe i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto podzielić na małe kawałki i uformować z nich kulki ręcznie. Spłaszczyć je i zrobić w nich wgniecenie palcem. Następnie zagotować 1,5 l wody i na wrzątek wrzucić przygotowane wcześniej ciasto. Całość gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru wody i dodać do fasoli w misce.

Przygotować syrop: wodę wlać do rondla, wsypać do niej brązowy cukier, szczyptę soli i gotować na małym ogniu do chwili, aż syrop zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć go z ognia i polać nim po potrawie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów