Pyzy po japońsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2139
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka sojowego
- Syrop:
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Fasolę osączyć z zalewy i wyłożyć do miski.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej mleko sojowe i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto podzielić na małe kawałki i uformować z nich kulki ręcznie. Spłaszczyć je i zrobić w nich wgniecenie palcem. Następnie zagotować 1,5 l wody i na wrzątek wrzucić przygotowane wcześniej ciasto. Całość gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru wody i dodać do fasoli w misce.
Przygotować syrop: wodę wlać do rondla, wsypać do niej brązowy cukier, szczyptę soli i gotować na małym ogniu do chwili, aż syrop zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć go z ognia i polać nim po potrawie.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej mleko sojowe i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto podzielić na małe kawałki i uformować z nich kulki ręcznie. Spłaszczyć je i zrobić w nich wgniecenie palcem. Następnie zagotować 1,5 l wody i na wrzątek wrzucić przygotowane wcześniej ciasto. Całość gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru wody i dodać do fasoli w misce.
Przygotować syrop: wodę wlać do rondla, wsypać do niej brązowy cukier, szczyptę soli i gotować na małym ogniu do chwili, aż syrop zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć go z ognia i polać nim po potrawie.
Komentarze (0)