Stek po japońsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3035
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 60 ml ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 białe rzepy
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 1 jajko
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić na ćwiartki i dodać do brokuła. Rzepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Mięso mielone przełożyć do miski. Następnie dodać do niego obrany ze skóry oraz przepuszczony przez praskę czosnek, oprószyć pieprzem, solą, mieloną papryką, imbirem, po czym wbić do tego jajko i wszystko wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć w rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu. Dodać do tego startą rzepę, po czym posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, sezamem i polać sosem sojowym.
Komentarze (0)