Tatar po japońsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2496
Składniki:
- 30 g filetów z wędzonego łososia
- 20 g czerwonego kawioru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki pasty wasabi
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 płat glonów nori
- 1 łyżka soku z limonki
- sol
Opis przygotowania:
Łososia wędzonego pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Dymkę umyć, obrać ze skory i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Dymkę dodać do ryby, a szczypiorek pozostawić do posypania potrawy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, utłuc tłuczkiem i dodać do składników. Następnie dodać do tego żółtko jajka, kawior oraz pastę wasabi. Płaty nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić w cienkie plastry i smażyć przez 30 sekund na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać sokiem z limonki.
Komentarze (0)