Tatar po japońsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2496
Tatar po japońsku
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g filetów z wędzonego łososia
  • 20 g czerwonego kawioru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 płat glonów nori
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sol

Opis przygotowania:

Łososia wędzonego pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Dymkę umyć, obrać ze skory i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Dymkę dodać do ryby, a szczypiorek pozostawić do posypania potrawy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, utłuc tłuczkiem i dodać do składników. Następnie dodać do tego żółtko jajka, kawior oraz pastę wasabi. Płaty nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić w cienkie plastry i smażyć przez 30 sekund na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów