Ciastka maślane z czekoladą i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2019
Składniki:
- 25 g różnych, kandyzowanych owoców
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- Na polewę:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać wymieszaną mąkę, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i kubkiem wyciąć w nim krążki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu w rondlu. Do rozpuszczonego masła dodać połamaną na drobne kawałeczki czekoladę i razem rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę przelać na upieczone wcześniej ciastka. Wszystko posypać owocami kandyzowanymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu w rondlu. Do rozpuszczonego masła dodać połamaną na drobne kawałeczki czekoladę i razem rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę przelać na upieczone wcześniej ciastka. Wszystko posypać owocami kandyzowanymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)