Wieprzowina z pieczonymi ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4029
Wieprzowina z pieczonymi ziemniakami
fot. stuckinseoul / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • 300 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przypraw korzennych (rozgniecione goździki mielone ziele angielskie, cynamon)
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić w paski o długości ok. 5 cm. W misce wymieszać mąkę z oliwą, solą, odrobiną pieprzu i jednym roztartym ząbkiem czosnku. W taki sposób przygotowanej marynacie dokładnie zanurzyć kawałki mięsa i odstawić je na ok. 30 minut. Następnie rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i smażyć mięso do momentu, aż będzie miało złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w pióra cebule, pozostały czosnek, przyprawy korzenne, sól, pieprz i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Obrane ziemniaki pokroić w talarki, usmażyć na osobnej patelni z przyprawami i majerankiem. Kiedy ziemniaki będą już miękkie i rumiane - ułożyć danie mięsne pośrodku półmiska, posypać je posiekaną zieleniną i w okół ułożyć pieczone ziemniaki.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów