Wieprzowina z pieczonymi ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4029
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- 300 g ziemniaków
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przypraw korzennych (rozgniecione goździki mielone ziele angielskie, cynamon)
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić w paski o długości ok. 5 cm. W misce wymieszać mąkę z oliwą, solą, odrobiną pieprzu i jednym roztartym ząbkiem czosnku. W taki sposób przygotowanej marynacie dokładnie zanurzyć kawałki mięsa i odstawić je na ok. 30 minut. Następnie rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i smażyć mięso do momentu, aż będzie miało złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w pióra cebule, pozostały czosnek, przyprawy korzenne, sól, pieprz i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Obrane ziemniaki pokroić w talarki, usmażyć na osobnej patelni z przyprawami i majerankiem. Kiedy ziemniaki będą już miękkie i rumiane - ułożyć danie mięsne pośrodku półmiska, posypać je posiekaną zieleniną i w okół ułożyć pieczone ziemniaki.
Komentarze (0)