Ośmiornica z pieczonymi ziemniakami i cytryną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3655
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 mrożone ośmiornice
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 główka salaty
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ośmiornice rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych zostawiając jedynie same macki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić macki ośmiornicy i smażyć do czasu, aż zaczną się rumienić. Wówczas należy je wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć i dodać do całości. Cytrynę przekroić na połowę. Z jednej połowy wycisnąć sok i polać nim ośmiornicę, a drugą połowę cytryny pokroić w plastry i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienioną dodać do potrawy. Całość oprószyć pieprzem, solą oraz majerankiem.
Komentarze (0)