Ośmiornica z pieczonymi ziemniakami i cytryną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3418
Ośmiornica z pieczonymi ziemniakami i cytryną
fot. scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 mrożone ośmiornice
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 główka salaty
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ośmiornice rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych zostawiając jedynie same macki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić macki ośmiornicy i smażyć do czasu, aż zaczną się rumienić. Wówczas należy je wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć i dodać do całości. Cytrynę przekroić na połowę. Z jednej połowy wycisnąć sok i polać nim ośmiornicę, a drugą połowę cytryny pokroić w plastry i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienioną dodać do potrawy. Całość oprószyć pieprzem, solą oraz majerankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów