Indyk z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3147
Składniki:
- 5 g pieczarek
- 5 łyżek oleju
- 2 piersi z indyka
- 2 ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz
- Na sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i zawinąć w folię aluminiową. Zawinięte wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć, odwinąć z folii do połowy i przełożyć na talerz. Warzywa, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cukinię pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Pokrojone składniki przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć obok ziemniaka. Piersi z indyka podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Całość doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, wymieszać i przełożyć na ziemniaka w folii.
Wszystko oprószyć mieloną papryka oraz kolendrą.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Całość doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, wymieszać i przełożyć na ziemniaka w folii.
Wszystko oprószyć mieloną papryka oraz kolendrą.
Komentarze (0)