Indyk z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1832
Indyk z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 g pieczarek
  • 5 łyżek oleju
  • 2 piersi z indyka
  • 2 ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • Na sos czosnkowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i zawinąć w folię aluminiową. Zawinięte wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć, odwinąć z folii do połowy i przełożyć na talerz. Warzywa, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cukinię pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Pokrojone składniki przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć obok ziemniaka. Piersi z indyka podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Całość doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, wymieszać i przełożyć na ziemniaka w folii.
Wszystko oprószyć mieloną papryka oraz kolendrą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy