Sałatka ze szpinaku, kiełek fasoli i pomidorów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2872
Sałatka ze szpinaku, kiełek fasoli i pomidorów
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g kiełek fasoli mung
  • 50 g orzeszków pinii
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 pomidory pomarańczowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sol
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą, osączyć z wody i przełożyć do miski. Pomidory, fasolkę szparagową oraz szpinak umyć pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przekroić na połówki, przełożyć do rondla, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną dodać do kiełków w misce. Następnie szpinak pokroić na kawałki, a pomidory w cienkie plastry i dodać do składników. Wsypać do tego orzeszki pinii, całość skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów