Sałatka ze szpinaku, kiełek fasoli i pomidorów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2872
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 g kiełek fasoli mung
- 50 g orzeszków pinii
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 pomidory pomarańczowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 szklanka wrzącej wody
- sol
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą, osączyć z wody i przełożyć do miski. Pomidory, fasolkę szparagową oraz szpinak umyć pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przekroić na połówki, przełożyć do rondla, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną dodać do kiełków w misce. Następnie szpinak pokroić na kawałki, a pomidory w cienkie plastry i dodać do składników. Wsypać do tego orzeszki pinii, całość skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)