Ryż z sezamem i pieczonymi ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2475
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka masła
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i upiec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia. Ryz opłukać zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować wymieszać z masłem i dodać do pieczonych ziemniaków. Całość posypać smażonym sezamem.
Komentarze (0)