Kaczka w winogronach z pieczonymi ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3214
Składniki:
- 150 g czerwonych winogron
- 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 4 białe szparagi
- 2 piersi z kaczki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 liście świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, winogron umyć oraz mięso umyć i osączyć z wody. Winogron przekroić na połowy i usunąć pestki. Piersi z kaczki oprószyć pieprzem oraz solą, po czym pokroić na kawałki i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać wino czerwone, dodać przekrojone winogrona, przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Ziemniaki w mundurkach oraz szparagi zalać lekko osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Szparagi pokroić na drobne kawałki. Pokrojone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć pokrojonym drobno masłem i posypać mielonym tymiankiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiec na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć i dodać do mięsa. Całość polać sosem z duszenia i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)