Indyk z pieczonymi ziemniakami, marchewką i groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 780
Składniki:
- 400 g świeżego zielonego groszku w łupinie
- 6 łyżek oleju
- 2 marchewki
- 2 piersi z indyka
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 kg małych, młodych ziemniaków
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki z marchewką dokładnie umyć. Marchew przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić w talarki i wyłożyć na talerz. Dodać do tego zielony groszek obrany z łupiny. Ziemniaki włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przełożyć do brytfanki, skropić 3 łyżkami oleju i piec je w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do warzyw na talerzu. Jajka wbić na talerz, wsypać do nich szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Po roztrzepaniu namoczyć w tym piersi z indyka, a potem obtoczyć je w bułce tartej. Przygotowane mięso usmażyć na pozostałym oleju do miękkości z obu stron. Po usmażeniu mięso ściągnąć z patelni i dodać do warzyw na talerzu.
Komentarze (0)