Kurczak z pieczonymi ziemniakami i bobem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1865
Kurczak z pieczonymi ziemniakami i bobem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy z zalewie
  • 20 g bobu
  • 10 g łuskanego słoneczniku
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przekroić na połówki, przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Upieczone oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączoną z zalewy kukurydzę, łuskany słonecznik oraz ugotowany wcześniej bób. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do upieczonych ziemniaków na talerzu. Następnie udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów