Kurczak z pieczonymi ziemniakami i bobem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1865
Składniki:
- 200 g kukurydzy z zalewie
- 20 g bobu
- 10 g łuskanego słoneczniku
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przekroić na połówki, przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Upieczone oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączoną z zalewy kukurydzę, łuskany słonecznik oraz ugotowany wcześniej bób. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do upieczonych ziemniaków na talerzu. Następnie udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)