Wieprzowina z okrą i marchewką w sosie bambusowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2122
Składniki:
- 2 łyżeczki cukru
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 1 słoik sosu Uncle Ben's z pędami bambusa
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg okry zielonej
- 1/2 szklanki wódki ryżowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Okrę zieloną umyć, pozbawić ogonków, oprószyć pieprzem oraz solą, zalać wódką ryżową zmieszaną z cukrem i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i osączyć z zalewy. Mięso umyć, osączyć z wody, pokroić na równe plastry i rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć pieprzem i solą i zawinąć w nie okrę oraz marchew pokrojoną w słomkę. Całość przełożyć do rondla, podlać olejem i zrumienić z każdej strony. Następnie dodać do tego 5 łyżek wody, ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy woda wyparuje, dodać kolejne 5 łyżek wody i nadal dusić. Gotowe przełożyć na talerz i polać sosem bambusowym.
Komentarze (0)