Fit-fit

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1350
Fit-fit
fot. Temesgen Woldezion (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 4 zielone papryczki Jalapeño
  • 2 plastry parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • Ciasto;
  • 700 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki drożdży
  • 1,5 l cieplej wody
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Paprykę umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą w rondlu i zalać 1,5 l ciepłej wody. Do roztartych drożdży wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce, aby składniki zaczęły lekko fermentować. Po tym czasie odlać z tego nadmiar wody, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki, wymieszać, przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu (tylko z jednej strony). Usmażone ściągnąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić na małe kawałeczki i przełożyć do miski.

Wino wytrawne wymieszać z mieloną papryka chili i wlać do składników. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości wraz z koncentratem pomidorowym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, dodać do tego pokrojoną na połówki zieloną paprykę oraz plastry parmezanu i skropić sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)