Fit-fit
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1575
Składniki:
- 4 zielone papryczki Jalapeño
- 2 plastry parmezanu
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- Ciasto;
- 700 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki drożdży
- 1,5 l cieplej wody
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Paprykę umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą w rondlu i zalać 1,5 l ciepłej wody. Do roztartych drożdży wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce, aby składniki zaczęły lekko fermentować. Po tym czasie odlać z tego nadmiar wody, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki, wymieszać, przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu (tylko z jednej strony). Usmażone ściągnąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić na małe kawałeczki i przełożyć do miski.
Wino wytrawne wymieszać z mieloną papryka chili i wlać do składników. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości wraz z koncentratem pomidorowym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, dodać do tego pokrojoną na połówki zieloną paprykę oraz plastry parmezanu i skropić sokiem cytrynowym.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą w rondlu i zalać 1,5 l ciepłej wody. Do roztartych drożdży wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce, aby składniki zaczęły lekko fermentować. Po tym czasie odlać z tego nadmiar wody, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki, wymieszać, przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu (tylko z jednej strony). Usmażone ściągnąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić na małe kawałeczki i przełożyć do miski.
Wino wytrawne wymieszać z mieloną papryka chili i wlać do składników. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości wraz z koncentratem pomidorowym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, dodać do tego pokrojoną na połówki zieloną paprykę oraz plastry parmezanu i skropić sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)