Pomidory nadziewane kukurydzą, okrą i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2344
Składniki:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 400 g groszku w zalewie
- 50 ml śmietany 18 %
- 40 g okry (ketmia jadalna)
- 30 g wędzonego boczku w plastrach
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić na połowy i wydrążyć w nich środki. Dwie okry pokroić w drobną kostkę, a resztę pozostawić w całości. Groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy i połączyć z pokrojoną okrą. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Dwa plastry boczku zostawić w całości, a resztę pokroić w kostkę. Następnie pokrojony boczek oraz całe plastry boczku przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojoną cebulę i zeszklić, po czym dodać do tego pokrojona okrę, osączony z zalewy groszek, kukurydzę i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, ściągnąć z ognia, nadziać wydrążone pomidory i wyłożyć na talerz. Nadziane pomidory polać śmietaną, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować plastrem smażonego boczku. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tarta. Cała okrę panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni przez 2 minuty, obracając ją dookoła. Gotową dodać do potrawy.
Komentarze (0)