Pomidory nadziewane kukurydzą, okrą i boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2097
Pomidory nadziewane kukurydzą, okrą i boczkiem
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 400 g groszku w zalewie
  • 50 ml śmietany 18 %
  • 40 g okry (ketmia jadalna)
  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić na połowy i wydrążyć w nich środki. Dwie okry pokroić w drobną kostkę, a resztę pozostawić w całości. Groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy i połączyć z pokrojoną okrą. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Dwa plastry boczku zostawić w całości, a resztę pokroić w kostkę. Następnie pokrojony boczek oraz całe plastry boczku przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojoną cebulę i zeszklić, po czym dodać do tego pokrojona okrę, osączony z zalewy groszek, kukurydzę i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, ściągnąć z ognia, nadziać wydrążone pomidory i wyłożyć na talerz. Nadziane pomidory polać śmietaną, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować plastrem smażonego boczku. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tarta. Cała okrę panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni przez 2 minuty, obracając ją dookoła. Gotową dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów