Okra smażona
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3944
Składniki:
- 40 g okry
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 mielonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki mleka
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Okrę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w kostkę. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski, wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, szczyptą soli i pieprzu. Jajka wbić na talerz, wlać do nich mleko i roztrzepać trzepaczką. W roztrzepanych składnikach namoczyć pokrojoną okrę, przełożyć ją do miski z wymieszanymi składnikami i dokładnie obtoczyć ręcznie. Obtoczoną wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)