Okra smażona

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3944
Okra smażona
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g okry
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 mielonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki mleka
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Okrę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w kostkę. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski, wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, szczyptą soli i pieprzu. Jajka wbić na talerz, wlać do nich mleko i roztrzepać trzepaczką. W roztrzepanych składnikach namoczyć pokrojoną okrę, przełożyć ją do miski z wymieszanymi składnikami i dokładnie obtoczyć ręcznie. Obtoczoną wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów