Papryka faszerowana kaszą i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2271
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka gotowego sosu sojowego ciemnego
- 1 garść świeżego szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Kaszę opłukać pod bieżącą woda, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do kaszy, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Paprykę rozciąć wzdłuż (ale nie rozcinać na połówki), wydrążyć nasiona i napełnić wymieszanymi składnikami. Napełnioną wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Gotową wyciągnąć z piekarnika, dodać do szpinaku i polać sosem sojowym.
Komentarze (0)