Papryka faszerowana kaszą i boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2271
Papryka faszerowana kaszą i boczkiem
fot. Dani P.L. / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 czerwone papryki
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Kaszę opłukać pod bieżącą woda, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do kaszy, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Paprykę rozciąć wzdłuż (ale nie rozcinać na połówki), wydrążyć nasiona i napełnić wymieszanymi składnikami. Napełnioną wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Gotową wyciągnąć z piekarnika, dodać do szpinaku i polać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów