Wieprzowina z ogórkiem i kiełkami brokuła

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2590
Wieprzowina z ogórkiem i kiełkami brokuła
fot. yomi955 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wieprzowiny bez kości
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 opakowanie kiełek brokuła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta imbiru

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem oraz solą i pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać mięso i lekko zrumienić. Ogórki umyć, pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa i oprószyć szczyptą imbiru. Całość zalać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Kiełki brokuła sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i udekorować potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów