Wieprzowina z ogórkiem w syropie kukurydzianym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1797
Wieprzowina z ogórkiem w syropie kukurydzianym
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 60 ml cukru
  • 60 ml wody
  • 15 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 kostki bulionu warzywnego
  • sól

Opis przygotowania:

Wieprzowinę umyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą, zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Ogórka umyć, pokroić w cienkie plastry i dodać do ugotowanego mięsa. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do pozostałych składników. Kukurydzę wraz z zalewą zmiksować mikserem na jednolitą masę. Śmietanę zagotować na średnim ogniu z rozdrobnioną kostką bulionowa. W połowie gotowanie dodać do tego zmiksowaną kukurydzę z zalewą, po czym całość dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia. Następnie cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i karmelizować na małym ogniu. Kiedy zacznie się karmelizować, wlać do tego wodę, dokładnie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia, dodać masło oraz zagotowaną wcześniej kukurydzę i całość zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na mięso z ogórkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów