Wieprzowina z ogórkiem w syropie kukurydzianym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1797
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 ml śmietany kremówki
- 60 ml cukru
- 60 ml wody
- 15 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 0,5 kostki bulionu warzywnego
- sól
Opis przygotowania:
Wieprzowinę umyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą, zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Ogórka umyć, pokroić w cienkie plastry i dodać do ugotowanego mięsa. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do pozostałych składników. Kukurydzę wraz z zalewą zmiksować mikserem na jednolitą masę. Śmietanę zagotować na średnim ogniu z rozdrobnioną kostką bulionowa. W połowie gotowanie dodać do tego zmiksowaną kukurydzę z zalewą, po czym całość dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia. Następnie cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i karmelizować na małym ogniu. Kiedy zacznie się karmelizować, wlać do tego wodę, dokładnie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia, dodać masło oraz zagotowaną wcześniej kukurydzę i całość zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na mięso z ogórkiem.
Komentarze (0)