Tatar z tuńczyka z kiełkami i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 340

Składniki:

  • 400 g filetów z tuńczyka żółtopłetwego
  • 20 g kiełków buraczka czerwonego
  • 20 g kiełków słonecznika
  • 4 świeże listki pachnotki
  • 2 kromki chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki sosu winegret
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pasty miso
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Kiełki oraz ogórka umyć i odsączyć z wody. Kiełki słonecznika, czerwonego buraczka oraz liście pachnotki połączyć ze sobą w misce, skropić je sosem winegret, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Następnie ogórka pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Filety z tuńczyka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do pokrojonej ryby w misce. Do ryby z cebulą dodać pastę miso, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na pokrojone ogórki na talerzu. Kromki chleba wysmarować olejem, zrumienić je z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości. Dodać do tego kiełki i wszystko skropić sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów