Ciastka rabarbarowo-jabłkowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2356
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 1 szklanka musu jabłkowego ze świeżo startych jabłek
- 1 jajko
- 1 szklanka białego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciastek
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Pokrojony rabarbar umyć i osączyć z wody. Następnie zasypać brązowym cukrem i odstawić na 30 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą oraz sodą oczyszczoną. Dodać do tego drobno pokrojone masło, wbić jajko, wlać śmietanę, wsypać cukier i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na grubość 0,7 mm. Z zasypanego brązowym cukrem rabarbaru zlać sok, a miąższ połączyć z musem jabłkowym i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na jedną część rozwałkowanego ciasta i całość nakryć drugą połową ciasta. Następnie odpowiednią foremką wyciąć okrągłe kształty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)