Ciastka rabarbarowo-jabłkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2135
Ciastka rabarbarowo-jabłkowe
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 1 szklanka musu jabłkowego ze świeżo startych jabłek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciastek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Pokrojony rabarbar umyć i osączyć z wody. Następnie zasypać brązowym cukrem i odstawić na 30 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą oraz sodą oczyszczoną. Dodać do tego drobno pokrojone masło, wbić jajko, wlać śmietanę, wsypać cukier i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na grubość 0,7 mm. Z zasypanego brązowym cukrem rabarbaru zlać sok, a miąższ połączyć z musem jabłkowym i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na jedną część rozwałkowanego ciasta i całość nakryć drugą połową ciasta. Następnie odpowiednią foremką wyciąć okrągłe kształty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów