Sałatka z brokuła, szpinaku i wołowiny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2086
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 brokuł
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Brokuła pokroić w różyczki, sparzyć je wrzącą wodą (nie gotować), osączyć z jej nadmiaru i dodać do szpinaku. Następnie majonez rozmieszać w kubku z sokiem cytrynowym i dodać do warzyw w misce. Składniki oprószyć szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Łopatkę wołową pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)