Chawanmushi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2689
Składniki:
- 300 ml bulionu rybnego Dashi no moto
- 8 paluszków krabowych
- 3 jajka
- 3 grzyby shitake
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa mięso oraz grzybu umyć i osaczyć z wody. Jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem. Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki. Paluszki krabowe pozbawić skóry i pokroić w drobna kostkę. Pokrojone mięso oraz paluszki krabowe zalać winem, zasypać cukrem, wymieszać, przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu i lekko zrumienić. Potem wlać do tego bulion rybny, roztrzepane wcześniej jajka, dodać pokrojone grzyby shitake, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)