Chawanmushi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2689
Chawanmushi
fot. djjewelz / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 ml bulionu rybnego Dashi no moto
  • 8 paluszków krabowych
  • 3 jajka
  • 3 grzyby shitake
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa mięso oraz grzybu umyć i osaczyć z wody. Jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem. Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki. Paluszki krabowe pozbawić skóry i pokroić w drobna kostkę. Pokrojone mięso oraz paluszki krabowe zalać winem, zasypać cukrem, wymieszać, przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu i lekko zrumienić. Potem wlać do tego bulion rybny, roztrzepane wcześniej jajka, dodać pokrojone grzyby shitake, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)