Tortilla z wieprzowiną i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2034
Składniki:
- 250 g polędwicy wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 placki tortilli
- 2 pomidory
- 2 liście sałaty
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka sezamu
- 1 cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w plastry. Cebulę oraz czosnek obrać ze skory i pokroić drobno. Polędwicę wieprzową pokroić w cienkie paski. Placki tortilli namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z jednej strony. Następnie wyłożyć na nie liście sałaty. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Gotowe wyłożyć na tortillę. Całość posypać pokrojonym pomidorem, po czym dodać do tego pokrojonego ogórka oraz posypać natką zielonej pietruszki i sezamem.
Komentarze (0)