Tortilla z wieprzowiną i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2034
Tortilla z wieprzowiną i ogórkiem
fot. manda_wong / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 placki tortilli
  • 2 pomidory
  • 2 liście sałaty
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w plastry. Cebulę oraz czosnek obrać ze skory i pokroić drobno. Polędwicę wieprzową pokroić w cienkie paski. Placki tortilli namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z jednej strony. Następnie wyłożyć na nie liście sałaty. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Gotowe wyłożyć na tortillę. Całość posypać pokrojonym pomidorem, po czym dodać do tego pokrojonego ogórka oraz posypać natką zielonej pietruszki i sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów