Wieprzowina z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2159
Wieprzowina z jajkiem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g wieprzowiny bez kości
  • 6 jajek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ostra czerwona papryka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • gotowy sos sojowy Tao Tao
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i wyłożyć na talerz. Wieprzowinę umyć i pokroić w kostkę. Obrać cebulę oraz czosnek, pokroić drobno i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać anyż, 4 łyżeczki gotowego sosu sojowego, pokrojone mięso i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem do smaku i wyłożyć na jajka. Paprykę, pozbawić nasion, razem z porem sparzyć wrzątkiem, pokroić w słomkę i udekorować wierzch mięsa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów