Ravioli z sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 463
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka maki do podsypania ciasta
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- Ponadto:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej mięty pieprzowej
- 0,5 łyżeczki suszonej przyprawy sumak
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty o wymiarach 3x3 cm.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać, po czym nałożyć łyżeczką na przygotowane wcześniej ciasto. Wszystko zlepić ręcznie i włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Całość gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę. wymieszać z jogurtem naturalnym oraz cukrem i polać tym całość. Masło wraz z oliwą rozpuścić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym wsypać do tego przyprawę sumak, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć to z ognia i tym potrawę.
Wszystko posypać suszoną miętą pieprzową.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty o wymiarach 3x3 cm.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać, po czym nałożyć łyżeczką na przygotowane wcześniej ciasto. Wszystko zlepić ręcznie i włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Całość gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę. wymieszać z jogurtem naturalnym oraz cukrem i polać tym całość. Masło wraz z oliwą rozpuścić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym wsypać do tego przyprawę sumak, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć to z ognia i tym potrawę.
Wszystko posypać suszoną miętą pieprzową.
Komentarze (0)