Ravioli z sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 463
Ravioli z sosem
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maki do podsypania ciasta
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Ponadto:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej mięty pieprzowej
  • 0,5 łyżeczki suszonej przyprawy sumak
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty o wymiarach 3x3 cm.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać, po czym nałożyć łyżeczką na przygotowane wcześniej ciasto. Wszystko zlepić ręcznie i włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Całość gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę. wymieszać z jogurtem naturalnym oraz cukrem i polać tym całość. Masło wraz z oliwą rozpuścić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym wsypać do tego przyprawę sumak, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć to z ognia i tym potrawę.

Wszystko posypać suszoną miętą pieprzową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów