Wieprzowina sisig

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 138
Wieprzowina sisig
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g ryżu
  • 300 g surowego boczku
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 4 białe uszy świńskie
  • 4 suszone, czerwone papryczki chili
  • 4 zielone papryczki chili
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Boczek oraz uszy świńskie dokładnie umyć, odsączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Następnie oba składniki przełożyć razem do jednego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i gotować przez 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do imbir, suszone płatki chili oraz pokrojone papryczki chili. Składniki te wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego ugotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną na drobne kawałki wątróbkę drobiową. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, szczyptą soli i wymieszać. Wszystko smażyć przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia, wbić do tego jajko, skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i podawać z ugotowanym ryżem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów