Wieprzowina sisig
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1344
Składniki:
- 400 g ryżu
- 300 g surowego boczku
- 200 g wątróbki drobiowej
- 4 białe uszy świńskie
- 4 suszone, czerwone papryczki chili
- 4 zielone papryczki chili
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Boczek oraz uszy świńskie dokładnie umyć, odsączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Następnie oba składniki przełożyć razem do jednego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i gotować przez 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do imbir, suszone płatki chili oraz pokrojone papryczki chili. Składniki te wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego ugotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną na drobne kawałki wątróbkę drobiową. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, szczyptą soli i wymieszać. Wszystko smażyć przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia, wbić do tego jajko, skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i podawać z ugotowanym ryżem.
Komentarze (0)