Parfait

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1981
Parfait
fot. Dana Moos / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka czerwonych śliwek renklod
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce oraz miętę dokładnie umyć i osaczyć z wody. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki, po czym pokroić drobno i przełożyć do miksera. Do pokrojonych śliwek wlać 0,5 szklanki wody, wsypać 1 łyżkę cukru i razem zmiksować. Zmiksowane składniki przełożyć do miseczki i włożyć do zamrażalnika. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miksera. Potem wlać do tego 0,5 szklanki wody, wsypać 1 łyżkę cukru i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do drugiej miseczki i również włożyć do zamrażalnika. Po zamrożeniu wyciągnąć. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą pianę. Następnie część z ubitej piany przełożyć do pucharka deserowego i nałożyć na to oba zamrożone wcześniej składniki. Całość posypać jeżynami, malinami i wyłożyć kolejną porcje ubitej wcześniej śmietany. Gotowy deser udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów