Wieprzowina w sosie cytrynowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1102
Składniki:
- 400 g karkówki wieprzowej
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 6 łyżek olej
- 2 łyżki białej fasoli w zalewie
- świeża lucerna do dekoracji
- sól
- pieprz czarny mielony
- zielony groszek w łupinie do dekoracji
- Sos:
- 4 żółtka jaj
- 2 cytryny
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Fasolkę szparagową opłukać pod bieżącą wodą, pozbawić ją końcówek, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Białą fasolkę odcedzić z zalewy. Karkówkę podzielić na porcje, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, przełożyć ją do metalowej foremki razem z ugotowaną wcześniej fasolką szparagową oraz odcedzoną białą fasolką z zalewy. Składniki w foremce smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości mięsa. Po usmażeniu ściągnąć z patelni, wyciągnąć z foremki i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: cytrynę sparzyć wrzącą wodą na sicie, zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Następnie z otartej cytryny wycisnąć sok. Do rondla wlać wodę, sok z cytryny, wsypać do tego otartą skórkę cytrynową i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu żółtka ubić mikserem do białości ze szczyptą soli, a po ubiciu przelać je stopniowo do przygotowanych wcześniej składników.
Całość wymieszać tak, aby wszystko zaczęło gęstnieć, wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu przełożyć na talerz i udekorować zielonym groszkiem w łupienie oraz świeżą lucerna.
Przygotować sos: cytrynę sparzyć wrzącą wodą na sicie, zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Następnie z otartej cytryny wycisnąć sok. Do rondla wlać wodę, sok z cytryny, wsypać do tego otartą skórkę cytrynową i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu żółtka ubić mikserem do białości ze szczyptą soli, a po ubiciu przelać je stopniowo do przygotowanych wcześniej składników.
Całość wymieszać tak, aby wszystko zaczęło gęstnieć, wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu przełożyć na talerz i udekorować zielonym groszkiem w łupienie oraz świeżą lucerna.
Komentarze (0)