Wieprzowina w sosie cytrynowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 178
Wieprzowina w sosie cytrynowym
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 6 łyżek olej
  • 2 łyżki białej fasoli w zalewie
  • świeża lucerna do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • zielony groszek w łupinie do dekoracji
  • Sos:
  • 4 żółtka jaj
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolkę szparagową opłukać pod bieżącą wodą, pozbawić ją końcówek, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Białą fasolkę odcedzić z zalewy. Karkówkę podzielić na porcje, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, przełożyć ją do metalowej foremki razem z ugotowaną wcześniej fasolką szparagową oraz odcedzoną białą fasolką z zalewy. Składniki w foremce smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości mięsa. Po usmażeniu ściągnąć z patelni, wyciągnąć z foremki i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: cytrynę sparzyć wrzącą wodą na sicie, zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Następnie z otartej cytryny wycisnąć sok. Do rondla wlać wodę, sok z cytryny, wsypać do tego otartą skórkę cytrynową i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu żółtka ubić mikserem do białości ze szczyptą soli, a po ubiciu przelać je stopniowo do przygotowanych wcześniej składników.

Całość wymieszać tak, aby wszystko zaczęło gęstnieć, wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu przełożyć na talerz i udekorować zielonym groszkiem w łupienie oraz świeżą lucerna.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów