Congee z shitake i jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3720
Składniki:
- 6 grzybów shitake
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka gotowego sosu ostrygowego
- 1 łyżka gotowego sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka oleju
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Grzyby oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Grzyby pokroić w cienkie plastry, a szczypiorek posiekać drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć go z ognia i razem z gotowaną wodą przelać do miski. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do ścięcia się białek. Ugotowane wyciągnąć z wody i dodać do ryżu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać sos sojowy i ostrygowy, wymieszać, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej grzyby, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem, przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)