Congee z shitake i jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3720
Congee z shitake i jajkami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 grzybów shitake
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka gotowego sosu ostrygowego
  • 1 łyżka gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Grzyby oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Grzyby pokroić w cienkie plastry, a szczypiorek posiekać drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć go z ognia i razem z gotowaną wodą przelać do miski. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do ścięcia się białek. Ugotowane wyciągnąć z wody i dodać do ryżu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać sos sojowy i ostrygowy, wymieszać, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej grzyby, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem, przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów