Ryż z wieprzowiną, jajkiem i sosem sriracha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1757
Składniki:
- 250 g łopatki wieprzowej
- 100 g sosu chili sriracha
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka wbić na rozgrzaną jedną łyżkę oleju na patelni i smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż się przyrumienią na średnim ogniu. Wówczas dodać do tego odparowany ryż, wsypać natkę zielonej pietruszki, dodać usmażone pokrojone jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z sosem sriracha.
Komentarze (0)