Ryż z wieprzowiną, jajkiem i sosem sriracha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1581
Ryż z wieprzowiną, jajkiem i sosem sriracha
fot. fra-NCIS / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 100 g sosu chili sriracha
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka wbić na rozgrzaną jedną łyżkę oleju na patelni i smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż się przyrumienią na średnim ogniu. Wówczas dodać do tego odparowany ryż, wsypać natkę zielonej pietruszki, dodać usmażone pokrojone jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z sosem sriracha.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów