Caponata
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1696
Składniki:
- 1 bakłażan
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 4 kromki chleba
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
- 0,5 szklanki orzeszków pinii
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić drobno. Kapary osączyć z zalewy. Łodygi selera naciowego pokroić w kostkę. Bakłażana obrać ze skóry i pokropić na kawałki. Pomidory pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone łodygi selera oraz oliwki i kapary, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego orzeszki pinii, pokrojone pomidory i wlać przecier pomidorowy. Dusić pod przykryciem przez kolejne 2 minuty, po czym dodać do tego pokrojonego bakłażana i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ocet winny wymieszać z cukrem w kubku i przelać do duszonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować listkami świeżej bazylii. Gotową potrawę podawać z chlebem.
Komentarze (0)